Vuurwerk/ Winter/Zomer
Vuurwerk
Helaas, december is voor vele huisdieren een ramp maand. Vooral het afsteken van vuurwerk veroorzaakt heel veel stress. Dit kan zijn van trillend in een hoekje zitten, tot vluchtgedrag. Een advies is dan ook om, als je hond hier gevoelig voor is, deze niet meer los te laten.
Wacht niet tot 31 december met het aanpakken van het probleem. Vaak is het prima om al in oktober te starten met het langzaam aanpakken van het vuurwerk probleem.
- Je kunt starten met een zgn vuurwerk CD. Zo leer je je hond langzaam wennen aan de geluiden. Maar pas wel op dat je niet te snel gaat, anders is al je eerdere werk voor niets geweest. Belangrijk is dan ook om een handleiding te downloaden als je hiermee aan de gang gaat.
- Laat je hond zelf een veilige plek zoeken. Vaak is dat ergens onder, op een donkere plek. Weet je uit ervaring waar je hond het liefst ligt, leg daar dan bv een lekker kleed neer, waar je hond wel vaker op ligt. Dat voelt vertrouwd.
- Vuurwerkangst cursussen worden ook vaak aangeboden. Is dit individueel, dan is het prima, maar maak niet de keuze om dat in een groep te gaan doen. Er bestaat vaak een hele grote kans dat de ene hond de angst van de andere hond overneemt en de angst alleen maar verergert.
- Het gebruik van medicatie wordt ook nogal eens toegepast. Gebruik nooit Vetranquil.!! Bestel dit dan ook nooit via internet. Het is nl een spierverslapper en zo kan je hond dus niet meer reageren en wordt de angst alleen maar groter.
Ter vergelijking: je bent heel bang voor spinnen. Door de Vetranquil (met dus een spierverslappende werking) ben je niet meer in staat om weg te rennen terwijl je ziet dat die spin steeds dichter bij komt. Je begrijpt dat de angst voor spinnen nu alleen maar groter wordt.
Mocht je toch gebruik willen maken van medicatie, doe dat dan in overleg met een dierenarts.
Een mogelijkheid is om ook op homeopatische wijze de angst aan te pakken. Begin hier dan ook al vroeg mee, meestal vanaf begin december. Natuurgeneeskundige dierenartsen kunnen je daar prima in adviseren.
- Een Thundershirt is zeker een goed idee om te proberen. Dit shirt is te vergelijken met het "inbakeren" bij baby's en kan ondersteunend werken bij angst en zo een min of meer veilig gevoel geven. Laat ook je hond een aantal weken van te voren wennen aan het Thundershirt als je dit wilt gaan gebruiken.
- Daarnaast is Acupressuur en T-Touch een mogelijkheid om zo door het stimuleren/sederen van specifieke acupunctuurpunten de angst/emotie gunstig te beïnvloeden. Marga heeft hier een cursus voor gevolgd en zal het ook zeker bij Jayla gaan toepassen.
Winter
Sneeuw zorgt bij honden vaak voor veel enthousiasme. Ze rennen, rollen en spelen in de sneeuw, springen of happen naar sneeuwvlokken, maar toch heeft dit winterweer ook nadelen.
Tollers hebben een dubbele vacht. Ze zullen het dus niet zo snel koud hebben. Maar let wel op!! Sneeuw komt ook tussen de vacht in en zal dan door de warmte van je hond, ontdooien waardoor je hond natuurlijk nat wordt. Zorg er voor dat je hond in beweging blijft en niet te lang op een bevroren dan wel koude ondergrond blijft liggen.
Laat je hond niet teveel sneeuwhappen. Het kan diarree veroorzaken.
Kijk vooral uit bij gladheid. Ook je hond kan uitglijden en zo een blessure oplopen. Dat geldt natuurlijk des te meer voor ijs op de sloten. Laat je hond dus niet op het ijs. Zij begrijpen vaak niet het gevaar van het gladde ijs en kunnen ook zo makkelijk een blessure oplopen.
Sneeuw kan ook bevriezen en mn de pootjes hebben daar last van. Klompjes ijs blijven dan kleven tussen de voetzooltjes. Let er dan ook op als je hond in ene mank gaat lopen. Trek de ijsklompjes er niet uit, maar laat het ijs mbv je handen ontdooien. Probeer de haren bij de pootjes/voetzooltjes dan ook zo kort mogelijk te houden.
Strooizout, wij hebben er geen last van, maar het zout droogt de voetzooltjes uit en kunnen zo pijnlijke kloven veroorzaken. Bescherm de voetzooltjes dan ook met zuur vrije vaseline of speciaal verkrijgbare "Pootwax" . Maak bij thuiskomst de pootjes schoon, want gaan ze aan hun voetzooltjes likken, dan krijgen ze natuurlijk ook het strooizout binnen.
Maar vooral.....als het er is......ga naar buiten en geniet, samen met je hond, van de sneeuw!
Zomer
Bij warme dagen is het opletten dat je hond niet oververhit raakt. Je hond kan niet zweten maar kan alleen maar z'n warmte kwijt via zijn tong (door te hijgen) en via zijn voetzooltjes. Oververhitting is zeer gevaarlijk en kan de dood tot gevolg hebben.
Een paar tips:
- maak geen lange wandelingen op het heetst van de dag
- zet een badje in de tuin. Al worden alleen de voetzooltjes maar nat.
- zorg dat er voldoende schaduw aanwezig is
- laat je hond niet naast de fiets rennen met dat warme weer (niet boven de 20 graden). Het asfalt is vaak heet, probeer zelf maar eens met blote voeten op het asfalt te gaan staan.
- laat je hond NOOIT alleen in de auto, ook niet met het raampje een stukje open. Binnen korte tijd verandert je auto in een oven.