Titeren/Entingen
Distemper, Hepatitis en Parvo
Wat is nu eigenlijk titeren.
Titeren is het bepalen van de aanwezige antistoffen in het bloed van de hond m.b.v. de VacciCheck. Aan de hand van de gevonden waardes, zal de dierenarts beslissen of er al dan niet gevaccineerd moet worden.
Door het drinken van de eerste moedermelk(de biest) , krijgen de pups de maternale immuniteit van de moeder mee in hun lichaam en beschermen de pup de eerste periode van zijn /haar leven.
De eerste ongeveer 4-12uur breken de darmen van de pups de eiwitten nog niet af. De eiwitten komen dus ongestoord in het lichaam van de pups. Na deze tijd sluit de darmwand en kunnen de antistoffen van de moeder niet meer bij de pup naar binnen. Dat betekent dat de pups dus de eerste 4-12uur. de maternale immuniteit van de moeder meekrijgen . Dit natuurlijk alleen als de moeder zelf ook antistoffen tegen DHP (Distemper,Hepatitis, Parvo) ontwikkelt heeft.
Hoe lang de maternale immuniteit bij de pups aanwezig is, kan per nest of zelfs per pup uit hetzelfde nest verschillen. Het zou zomaar kunnen dat de ene pup met 12 weken nog volledig beschermd is, maar de andere pup met 6 weken al de maternale antistoffen kwijt is en gevaccineerd dient te worden.
Is de titer nog hoog genoeg, dan zal het lichaam geen extra antistoffen aan gaan maken. Er is immers genoeg weerstand!! Vaccineren heeft in dat geval ook totaal geen zin en wordt het immuunsysteem van de pup onnodig belast: het immuunsysteem wordt aan het werk gezet en daardoor is het minder alert op andere zaken......de afweer van de hond daalt tijdelijk waardoor de hond op andere gebieden meer risico loopt.
Mocht uit de titerbepaling wel blijken dat er te weinig antistoffen zijn, dan zal er alsnog gevaccineerd worden. Daarbij wordt vaak de Parvo titer als uitgangspunt genomen om het juiste tijdstip van vaccineren te bepalen. Parvo komt nl nog wel voor en Hepatitis en Distemper vrijwel niet meer.
Mocht vaccinatie noodzakelijk zijn, dan wordt vaak het advies gegeven na 3 weken te titeren om te controleren of de vaccinaties aangeslagen zijn. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop in het eerste jaar is geweest. Pas als de honden een jaar zijn, zal er langer afgetekend worden, natuurlijk afhankelijk van de titer uitslag (de laatste afspraak is dat er max. 3 jaar afgetekend wordt).
Hepatitis vaccin is niet los verkrijgbaar, dit moet altijd i.c.m. met de cocktail DHP enting. Maar als uit de titeruitslag blijkt dat de Parvo te laag is en de rest niet, vraag dan altijd of Parvo los gevaccineerd kan worden. Parvo is nl wel los te enten.
Uit bovenstaande blijkt dat wij onze puppen zullen laten titeren en afhankelijk van de uitslag al dan niet laten vaccineren. Wij hopen dat de toekomstige eigenaren dat van ons over zullen nemen. Wij geven aan de eigenaren dan ook een lijst met dierenartsen bij hun in de buurt mee, die volgens de laatste richtlijnen en inzichten titeren . Uitslagen van pups dienen nl anders geïnterpreteerd te worden dan de uitslagen van volwassen honden.
Veel informatie is te vinden op de facebookgroep: Alles over Titeren.
Ziekte van Weil (Leptospirose)
Leptospirose is de besmetting met leptospiren. Deze bacteriën kunnen worden verspreid via de urine van kleine knaagdieren, zoals ratten en muizen. Leptospiren gedijen het beste bij temperaturen boven de 18 graden Celsius en kunnen dan ook weken lang overleven op de grond en in stilstaand water.
Via de ogen, mond, slijmvies etc. kan de hond besmet raken en het dan ook overbrengen op mensen. De ziekte van Weil is een ernstige aandoening , maar heeft, bij een juiste behandeling met antibiotica, een goede prognose.
Helaas is het niet zo dat de Ziekte van Weil helemaal voorkomen kan worden door in te enten. De tegenwoordige L4 enting beschermd slechts tegen de 4 meest voorkomende bacterie stammen die de grootste bedreiging vormen. Er zijn in totaal wel 200 stammen, waarvan er zo'n 15 stammen besmettelijk zijn voor honden. Er blijven dus nog 11 stammen over , waartegen de L4 vaccinatie niet beschermt.
Wat is nu wijsheid..... wel of niet enten??
Je moet voor jezelf de afweging maken of je hond een grote zwemmer is en waar je hond het meest zwemt. Heb je een jachthond, loop je veel op weilanden, zwemt je hond veel in sloten??? Dan zal het een andere overweging zijn, dan als je hond zwemmen helemaal niet leuk vindt en eigenlijk ook nooit op een weiland loopt.
Bedenk daarbij wel dat een L4 -enting een heftige enting is met soms heftige bijwerkingen. De dierenartsen willen deze vaak tegelijk met de cocktail DHP geven, omdat ze de L4 enting dan op kunnen lossen in de cocktail vloeistof.
Ons advies is , als je toch de L4 wilt laten enten, dit NIET tegelijk te laten doen met de cocktail, maar bv een paar weken later. Spreek dit dan ook van te voren af met je dierenarts, want voordat je het weet, zit de vaccinatie er al in. De L4 enting is nl goed op te lossen in fysiologisch zout, maar is iets meer werk.
Besluit je toch L4 te enten, doe dat dan bij voorkeur in het voorjaar en bij een alternatieve dierenarts, omdat zij een middel meegeven om de eventuele bijwerkingen van de enting tot een minimum te beperken.
Kennelhoest (Canine para infuenza virus)
Wij zijn geen voorstander om tegen Kennelhoest te enten.
Het wordt veroorzaakt door een virus en uit zich door het hoesten van de hond. Probeer een hoestdrankje bij de drogist en maak even geen gebruik van een halsband om de riem aan vast te maken, want de halsband verergert vaak de geprikkelde keel.
Neem natuurlijk bij aanhoudende klachten contact op met de dierenarts.
Rabies (Hondsdolheid)
Pups mogen pas vanaf 12 weken ingeënt worden tegen hondsdolheid. Daarna duurt het nog 3 weken totdat het vaccin optimaal werkt, dus als U naar het buitenland wilt, mag dat niet eerder dan 3 weken na de enting. Dat geldt ook voor volwassen honden. Houdt U daar dus rekening mee!
Gaat U niet met uw hond naar het buitenland, dan hoeft er niet tegen hondsdolheid ingeënt te worden.
Lees eerst de eisen van het desbetreffende vakantieland op www.licg.nl (Landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren).