Gezondheid
Epliepsie bij Tollers n.a.v uitzending Tros Radar op 3 februari 2020.
Voorop staat dat epilepsie een vreselijke aandoening is en elke Fokker de verantwoordelijkheid heeft om zo veel als mogelijk epilepsie te voorkomen. Iedere hond met epilepsie is één hond teveel.
Volgens Dier en Recht wordt epilepsie door één gen veroorzaakt. Deze aanname is NIET juist.
Voor epilepsie is geen DNA test aanwezig en vererft zeker niet zoals PRA (zoals Dier en Recht beweert). Epilepsie vererft n.l. niet zo eenvoudig. Er zijn juist meerdere genen bij betrokken. Er zijn ook meerdere vormen. Naast de verschillende vormen kunnen er ook triggers van buitenaf zijn die een aanval van epilepsie veroorzaken. Daardoor kan het ook mogelijk zijn dat een hond wel de verkeerde genen heeft, maar nooit geen epilepsie aanval gehad heeft omdat de trigger nooit gekomen is die de epilepsieaanval zou kunnen uitlokken. Dat maakt het dan ook uiterst lastig om lijders te herkennen en nog lastiger om de ziekte uit te bannen, Het wordt daarom ook heel lastig om te beoordelen of een hond wel lijder is, of alleen risico loopt in de fokkerij omdat hij een deel van de verkeerde genen draagt. De NSDTRCN gaat dan ook hiermee aan de slag en zal hier in een dekbeoordeling van een combinatie een verscherping van de epilepsie regel toe passen.
Dier en Recht beweert dat erfelijke epilepsie "schrikbarend" vaak voorkomt bij Tollers. Dit is NIET juist.
Wat bij de NSDTRCN bekend is zijn er de laatste 20 jaar in Nederland 6454 Tollers geboren, waarvan er bij de rasvereniging 49 bekend zijn met epilepsie. Dat zijn er 3 per geboortejaar. De berekende incidentie is dan 0.8%. Deze cijfers zullen niet helemaal kloppen omdat niet alle Tollereigenaren een ziekte melden bij de rasvereniging. Maar het geeft wel een goed beeld. Maar... laten we duidelijk zijn: iedere hond met epilepsie is er één teveel!!
Voor de volledige reactie van de NSDTRCN op de eerder genoemde uitzending, verwijs ik naar www.tollertales.nl
Tevens kunt u op deze site alles lezen over o.a. het ziektebeeld Epilepsie.
Vergiftiging
Er zijn veel groenten, planten e,d, gevaarlijk voor je hond, maar gaat hier te ver om alles op te vermelden. We noemen twee voor de hand liggende vergiftigingen. De poster geeft nog een aantal, voor de hond giftige, voedingsmiddelen aan.
Chocolade
Chocolade is, en dat zal wel iedereen weten, van cacao gemaakt en dat is helaas dodelijk voor handen. Voor de productie van chocolade worden de cacaobonen geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa. In deze laatste zitten alkaloïden.
Deze groep stikstoffen bevatten er twee die giftig zijn voor honden: theobromide en cafeïne. Afhankelijk van het soort chocolade komt dit meer of minder voor. Zo kan pure chocolade meer kwaad dan witte chocolade.
Natuurlijk kun je je hond niet 24 uur per dag in de gaten houden en als jij (of je kinderen, misschien aannemelijker) chocolade rond laat slingeren, kan hij toeslaan. Denk er om, jullie hond is slimmer dan je denkt!! Voorkomen is dus beter dan genezen!!
Hoe herken je dan dat hij chocolade heeft gegeten en hier ziek van wordt? Een kleine checklist:
- De eerste verschijnselen treden tussen de 4 tot 12 uur na de inname op
- Je hond wordt onrustig en zal meer drinken en plassen
- Een duidelijk symptoom is braken
- In sommige gevallen gaat je hond rillen en krijgt hij epileptische aanvallen
Heeft je hond echt teveel chocolade gegeten, dan kan je hond last krijgen van hartritmestoornissen en in coma raken. In het laatste geval is er weinig hoop voor je hond.
Heb je het idee dat je hond chocolade gegeten heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.!!!
Paddenstoelen en eikels
Heerlijk, wandelen in he bos met je loslopende hond. Maar.... let vooral op je hongerlap, want paddenstoelen zien er soms wel heel erg lekker uit als smakelijk hapje. Natuurlijk geldt dit ook voor paddenstoelen die in een grasveld groeien.
Eikels zijn mn gevaarlijk, omdat je hond deze stuk bijt en een scherp stukje zomaar in de darm kan blijven steken en het zo heel wat schade kan veroorzaken. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.!!