U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

                                                                            Van foetus tot pup

 

  (Foto's van diverse internetsites)

 

Dracht 
Hieronder kunt u zien hoe de zwangerschap van een teefje zich ontwikkelt en in welk stadium zij en haar puppies zich bevinden. Gemiddeld genomen zal de bevalling op de 63ste dag, vanaf de eisprong, plaatsvinden.

 

Week 1 ( 0-7  dagen )
De bevruchting vindt plaats in de eileiders. De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoederhoornen. Deze twee baarmoederhoorns vouwen zich uit rond dag 42 van de dracht. 

 

Week 2  ( 8 - 14 dagen )
De embryo's worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand. Celdeling vindt plaats. Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje. De foetus is zeer kwetsbaar. 
 

Week 3  ( 15 - 21 dagen)
De teef kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder.  

  
 Puppy fetus at 25-30 days
Foetus van 25-30 dagen oud 
 

 

Week 4 ( 22-28 dagen )
De embryo's zijn rond dag 21 zo groot als een noot. De organen beginnen zich te ontwikkelen, wat veel energie van de teef vraagt.  Bij het teefje kunnen de tepels wat groter en rozer worden. Ook kunnen de melkstrengen zich gaan ontwikkelen.   Rond de 28-32 dagen is het dan  ook het meest ideale tijdstip om bij de dierenarts een echo te laten maken om zo bevestigd te krijgen of de teef drachtig is.  Overigens is het nog altijd mogelijk dat na deze tijd er nog vruchtjes geresorbeerd worden. 

 

Week 5  ( 29 - 35 )
De hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Hierdoor zijn de harttoontjes tijdelijk mogelijk niet meer hoorbaar. De foetus ontwikkelt zich verder. Bij het miniatuurpupje ontwikkelen zich nu huidskleur, tenen, nagels, tanden, snorharen en geslachtsdelen. Het geslacht wordt nu dan ook bepaald. De ogen die tot nu steeds open waren, zullen zich nu sluiten. Doordat de ontwikkeling van de organen ten einde loopt, worden de foetussen wat minder kwetsbaar.  


 Afbeeldingsresultaat voor foetus tot pup
Vruchten 30 dagen oud 
 

Week 6   ( 36 - 42 dagen )
De foetus blijft groeien. en begint steeds meer op een miniatuurhondje te lijken. Zijn longetjes zijn nog steeds in ontwikkeling. Het is raadzaam het teefje over te zetten op eiwitrijker voedsel,  omdat met name in de laatste drie weken van de dracht, de pups sterk zullen groeien.   De teef wordt zich bewust dat er "iets" in haar buik gaande is. 


 Gerelateerde afbeelding   


Week 7  ( 43 - 49 dagen )
Het skelet begint zich te verharden en is nu ook zichtbaar op rontgenfoto's. Vanaf dag 45 zijn de harttonen met een stethoscoop of doppler duidelijk hoorbaar. Het geslacht is bepaald. Het teefje begint zichzelf meer te verzorgen. Haar uiers worden groter en de beharing op haar buik begint uit te vallen. Het is raadzaam om haar nu aan de werpkist te laten wennen.  De teef kan onrustig worden.

 

Week 8   ( 50 - 56 dagen )
Nu is er eigenlijk niet zoveel meer te melden, buiten dat de pups groeien en nog eens groeien . De pups zijn nu makkelijk voelbaar en bewegingen van de pups zijn ook zichtbaar, vooral als het teefje lekker in rust is. Omdat er steeds meer plaatsgebrek is in haar buik, kan haar maag in de verdrukking komen, waardoor ze minder eetlust heeft. Het is beter om haar nu wat vaker te voeren en kleinere maaltijden te geven. 


 
Foetus 55 dagen oud

 

Week 9  ( 57 - 63 dagen )
Beweging en een goede conditie voor de bevalling is zeer belangrijk, dus zolang ze dit kan en wil, neem haar mee voor de dagelijkse wandelingetjes. 
Leg wat handdoeken of ander nestmateriaal in de werpkist zodat het teefje lekker kan gaan graven en zo haar nestje kan gaan inrichten. 
Begin deze week, vanaf dag 58, om een paar per dag de temperatuur van het teefje op te nemen. Zodra de lichaamstemperatuur met 1 tot 1½ graad zakt, zal de bevalling binnen 12 tot 24 uur op gang komen. Maar.... soms kan een temperatuurdaling een valse daling zijn. De teef zet nl zichzelf in de "spaarstand" om zo energie te sparen. 
Er kan al wat melk uit haar tepels komen en ook kan er helder vocht uit de vulva afgescheiden worden. Bij een bevalling voor de 57ste dag spreken we van een vroeggeboorte en zijn de pups nog niet levensvatbaar.

Het is nu wachten en aftellen. 

 

 
Foetus 60 dagen oud