U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

                                                                                 Het Ras      

  

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is de kleinste van de Retriever rassen en is ontwikkeld in het Canadese Nova Scotia om met name ganzen en eenden te "tollen" (of lokken) en te apporteren. De Toller rent, springt en speelt al huppelend met zijn steeds in beweging zijnde mooie pluimstaart langs de waterkant om de van nature nieuwsgierige eenden of ganzen te lokken. (Tollen). Af en toe verdwijnend uit het zicht, dan weer in het zicht, geholpen door de verborgen jager, die kleine stokjes of een bal naar de hond gooit.  De spelactiviteit van de hond lokt de nieuwsgierig geworden eenden of ganzen binnen schotafstand van de jager. De hond wordt vervolgens terug geroepen, waarna de jager de eenden of de ganzen neer schiet. De Toller apporteert vervolgens de dode of gewonde vogels.

 

 

Historie

De geschiedenis van de Toller is niet helemaal duidelijk, maar men weet dat kleine honden al eeuwen in Europa werden gebruikt om eenden in netten te lokken, zoals bijvoorbeeld het kooikerhondje in Nederland. In een 18e eeuwse jachtpartij in Engeland werd door James Wentworth een Amberkleurige lokhond beschreven. Deze "Red Decoy Dogs" zouden de voorlopers kunnen zijn van de huidige Toller. Er wordt gedacht dat de Brittany Spaniël, Ierse Setter, Chesapeake Bay Retriever, Golden Retriever en een klein type Collie tot de voorouder van de Toller kunnen worden gerekend.

Hoe het ras ook ontstaan is, het kruisen van verschillende rassen had het gewenste resultaat: een hond met een vosachtig uiterlijk en de juiste werk-eigenschappen. Het ras werd bekend als the Little River Duck Dog, vernoemd naar het district "Little River" in Yarmouth County, Nova Scotia, waar het ras is ontstaan. 
Na generaties raszuiver fokken, werd de Nova Scotia Duck Tolling Retriever officieel erkend door de Canadese Kennel Club in 1945. 
 

 

Totale verschijning


De Toller is een middelmatige grote, krachtige, goed in balans zijnde, gespierde hond. Middelmatig tot zwaar in bot, met een hoge graad van beweeglijkheid, attentheid en vastberadendheid. Veel Tollers hebben een ietwat treurige (trieste) uitdrukking, totdat ze aan het werk gaan, want dan verandert hun aanblik in een intense concentratie en opwinding. Tijdens het werk toont de hond een snelle, haastige activiteit, waarbij het hoofd bijna in één lijn met de rug gehouden wordt en de zwaar behaarde staart constant in beweging is.

 

Karakter

 

De Toller is een zeer intelligent, gemakkelijk te trainen hond met een groot uithoudingsvermogen. Zijn uitstekende zwemmers, hebben een sterke wil om te apporteren en staan bekend om hun speelse karakter. Ze zijn vriendelijk en sociaal, maar hebben ook een gevoelige aard. Ze zijn graag bij hun roedel in de buurt. Ze zijn vaak wat gereserveerder naar vreemden. Willen graag werken voor de baas "will to please".

Ze kunnen prima omgaan met andere dieren in huis, vooral als de dieren samen opgroeien. Maar ook aanwezige, oudere dieren, worden geaccepteerd. Ze behoren immers tot de roedel.

 

Vacht/Kleur

 

De vachtkleur varieert van rood tot oranje met mogelijk witte accenten op de staart, poten, borst en bles. Het pigment van de neus, oogranden, en lippen kan varieren van zwart tot roze kleurig. Vaak varieert een eventuele donkere neuskleur ook nog onder invloed van hormonale schommelingen.

De Tollers hebben een dubbele vacht; ze moeten immers ook in ijskoud water kunnen apporteren. De Tollers  hebben vaak 2x per jaar een rui periode, maar vergis u niet, het hele jaar door zullen roodharige haren min of meer door u woonkamer "heen vliegen".

 

Grootte/Gewicht

 

Ideale hoogte voor Tollers boven de 18 maanden (afwijking van 2,5 cm naar boven of beneden is toegestaan)

Reuen:  48 - 51 cm.   Gewicht 20 - 23 kg

Teven:  45 - 48 cm.   Gewicht 17 - 20 kg

 

Trainen/Opvoeden

 

Tollers zijn intelligente honden en leren heel snel, dus ook de verkeerde dingen.  Foutief gedrag afleren kost veel moeite, dus u bent gewaarschuwd!

Ze zullen niet altijd de opdracht uitvoeren die u van ze vraagt, maar het zijn "keien" in zelf oplossingen bedenken, om zo tot hetzelfde resultaat te komen. "Maar baas, als ik rechtsom ga kom ik er toch ook??? " en " ik heb de oefening toch al 2x zo gedaan? De derde keer moet het toch ook zo?" Terwijl jij als handler de opdracht anders hebt aangegeven. Vriendelijk en consequent zijn ( en vooral ook blijven) en daarbij het goede gedrag/de goede opdracht positief belonen, is heel belangrijk voor dit ras. Het enthousiast voor de baas willen werken is immers wat je wilt!!

 

Beweging

 

Tollers hebben uitdagingen nodig, zowel geestelijk als lichamelijk. En.....niet alleen jonge Tollers. Uitdagingen blijven ze nodig houden, ook als uw Toller al wat ouder begint te worden. Zet ze maar aan het werk! Houdt u er rekening mee dat een Toller zeker zo'n 1,5 - 2 uur beweging per dag nodig heeft. Zoals eerder gezegd, met uitdagingen. Alleen maar achter op het erf laten rennen vinden ze heerlijk, maar heeft eigenlijk niets met "werken" te maken. Ze kunnen immers zelf bepalen wat ze willen gaan doen, wanneer ze willen stoppen, wanneer ze weer willen gaan rennen etc.

Wat juist zo belangrijk is voor een Toller, is samen aan de slag. Ook hier komt de "will to please" weer als zeer belangrijke karaktereigenschap naar voren.

Zet ze maar aan het werk. Geef ze opdrachten mee, zodat ze, naast lichamelijke inspanning, ook geestelijk moeten werken. Zwemmen is o.a. een prima manier om de conditie van uw Toller op te bouwen.

Jacht, Speuren, FlyBall, DockDiving, DoggieDance, Behendigheid, Hoopers, Frisbee, Gehoorzaamheid, CaniCross, etc. zijn een greep uit de vele mogelijkheden wat je allemaal met je Toller kunt ondernemen. Maar..... let er op dat je toller uitgegroeid moet zijn om deel te mogen nemen aan "spring"-onderdelen. Dit i.v.m. de belasting/belastbaarheid van de gewrichten.

 

 

Bent u geinteresseerd in een uitgebreidere omschrijving, dan verwijs ik u graag naar www.tollertales.nl.

 

Een aantal "sportieve" mogelijkheden (klik op de foto om deze te vergroten)